V minulosti, tak ako aj dnes, platilo staré príslovie – Remeslo má zlaté dno. U nás v gazdovskej dedinke Abeland to platí dvojnásobne. Remesiel je u nás celá kopa ale remeselníkov málo. Preto hlavným pilierom tohoročného programu pre deti budú práve remeslá. Okrem remesiel najrôznejšieho druhu, deti zažijú veľa zábavy a budeme sa im snažiť ukázať ako sa žilo pred pár sto rokmi aj so všetkým čo k tomu patrí.

Program sa začína hneď po príchode do malej gazdovsko- roľníckej dedinky na úpätí Malých Karpát. Deti prídu ako cudzinci z ďalekého kraja, ktorí chcú zažiť dobrodružstvo a naučiť sa o miestnom živote ľudí. Deti budú rozdelené do 3 skupín. V každej skupine bude program s inými remeslami a tieto skupiny sa budú navzájom meniť. Deti v prvej skupine pôjdu najskôr na prehliadku gazdovského dvora, kde uvidia veľa domácich zvierat ako husi, ovce, sliepky, kačky, pstruhy, kozy, prasatá, kravy, kone a ďalšie. Pri všetkých zvieratách sa deti so sprievodcom zastavia a interaktívnym spôsobom sa naučia niečo o ich chove. Deti si vyskúšajú aj ich kŕmenie prípadne inú starostlivosť. Na  konci prehliadky budú deti jazdiť na koni a strieľať z historického luku.

Deti v druhej skupine vyrazia tiež na malú prechádzku areálom, no tento krát pôjdu do našich zeleninových a bylinkových záhrad a ovocných sadov. Najdlhšie sa zdržíme pri bylinách, kde sa deti naučia rozoznávať rôzne druhy byliniek a na čo sa používajú. Na tomto stanovisku si deti budú vyrábať aj čajovú šálku či misku v hrnčiarskej dielni, kde si spolu uvaríme aj čaj, ktorý budú deti môcť ochutnať alebo si vziať so sebou.

Tretia časť programu, s názvom Od poľa k stolu, sa bude venovať výrobe domáceho chleba. Deti sa tu naučia čo všetko je potrebné spraviť aby mohli mať na desiatu ich každodenný chlieb.

Cesta sa začne na políčku, kde sa deti dozvedia ako sa pestuje raž a pšenica od jej výsevu až po zber. Pokračovať budeme v mlyne, kde deti uvidia ako sa zrno melie na múku. Bude tam aj ručný mlynček, na ktorom si zomelú vlastnú múku. Následne si z chlebového cesta spravia svoje bochníky, ktoré upečieme v poľnej hlinenej peci. Tieto bochníčky môžu ešte teplé zjesť alebo si ich vziať domov. V rámci tejto cesty si deti vyskúšajú povrazníctvo s pletením lán.

Celý program sa bude končiť slávnostnou hostinou- obedom, po ktorom bude nasledovať voľný program.

 

 

Ďalšie potrebné informácie:

- historický deň ponúkame v mesiacoch máj a jún

- program pripravujeme pre minimálne 30 účastníkov

- program začína o 9: 00, po dohode aj v inom čase

- cena celého programu je 14€/ osoba v počte detí do 45

                                           13€/ osoba 45- 90 detí

                                           12€/ osoba 90 detí a viac

- pedagogický dozor má vstup zdarma a obed za zvýhodnenú cenu 3€.

- v cene sú zahrnuté všetky náklady na program, stravu a pitný režim počas celého dňa.

- možnosť kúpi ručne robených suvenírov

- dopravu si zabezpečujú účastníci sami.